Hoe werk je aan persoonlijke ontwikkeling?

Jezelf verder ontwikkelen is altijd een mooi doel. Maar hoe doe je dat dan, werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Het is best wel een vage omschrijving en waar moet je dan beginnen? Afgelopen jaar ben ik zelf aan de slag gegaan met mijn persoonlijke ontwikkeling nadat ik merkte dat ik vastliep. Ik bleef terugvallen in oude patronen en wilde hier graag verandering in aanbrengen. Dit heb ik niet alleen gedaan maar met een psycholoog. De stappen die ik met haar heb doorlopen, wil ik nu graag met jullie delen. Zo kun jij ook aan de slag gaan met je persoonlijke ontwikkeling!

Reflecteren en doelen stellen

Dit is meteen een van de lastigste dingen om te doen, reflecteren. Oftewel kritisch kijken naar jezelf en je eigen patronen onderzoeken. Als je niet weet waar je de fout in gaat of niet weet wat je wilt veranderen, dan kun je lang doorgaan. Analyseer je gedachtes en bedenk waar jij graag de komende tijd aan wil werken. Is dat meer me-time, liever zijn tegen jezelf, meer sociaal zijn? Begin niet te groot maar houd het klein, dus stel je wilt meer me-time creëren zodat je meer rust voor jezelf hebt. Stel dan het doel dat je iedere dag een kwartiertje inplant voor jezelf. Een kwartiertje moet wel lukken. Daarna kun je dit uitbreiden en voel je vanzelf wat je fijn vindt. Ook nu is het belangrijk om te blijven reflecteren op wat je doet. Zo ontdek je je valkuilen.

Mindset

Je kunt alles om je heen veranderen, maar dan moet je je mindset mee veranderen. Anders blijf je in die oude patronen terugvallen. Dus probeer jezelf hierop te betrappen. Ik heb heel veel moet gedachtes. Nu probeer ik tegen mezelf te zeggen nee ik wil of ik mag. Dit kon ik niet meteen, ik bleef toch nog heel lang denken, ik moet. Maar na een tijdje betrapte ik mezelf er steeds vaker op en begon ik te denken in ik wil. Ik wil nu gaan sporten, want daar heb ik zin in. Ik wil nu een rondje wandelen om mijn hoofd leeg te maken enz.

Het gaat erom dat jij datgene wat je wilt veranderen ombuigt in iets lievers. Dus wil je werken aan je zelfbeeld? Probeer dan eens jezelf een complimentje te geven als je die innerlijke bitch jezelf weer afkraakt. Dit gebeurt echt na een nacht. Dit kost tijd, heel veel tijd. Maar als je toch iedere dag iets probeert te veranderen aan je mindset, kom je er vanzelf.

Kleine stapjes

Neem kleine stapjes. Wil niet in een dag meteen super veel zelfvertrouwen hebben. Dat gaat je niet lukken. Met mijn psycholoog heb ik wel eens een oefening gedaan. Ik moest tegenover haar gaan zitten en met onze handen tegen elkaar aan duwen. Hiertussen zat een boek. Dus we duwden allebei heel hard tegen dat boek aan. Soms wil je te snel en te veel, dan duw je dus te hard tegen dat boek en duwt het boek heel hard terug. Terwijl als je het boek vastpakt en op je schoot legt, is het veel prettiger. Dit houd je ook veel langer vol. Dus probeer niet te streng te zijn, maar leg je doelen op je schoot en take it easy.

Vraag om hulp

Persoonlijke ontwikkeling is iets lastigs. Vaak zie je bij jezelf ook niet meteen verandering. Anderen zien dit soms vaak veel sneller. Je straalt iets meer of je komt vrolijker over. Deel je doelen en laat ze je helpen reflecteren. Maar misschien is dat niet genoeg. Ga eens langs de praktijkondersteuner bij de huisarts. Die kan al een luisterend oor bieden of je doorverwijzen naar een soort psycholoog. Het is maar net waar jij behoefte aan hebt. Wees niet bang, want tegenwoordig krijgt iedereen wel een bepaald soort hulp. Het is alleen nog een beetje taboe. Dus kies voor jezelf en durf om hulp te vragen.

Persoonlijke ontwikkeling is vallen en opstaan. Misschien gaat het een tijdje heel erg goed, maar val je daarna weer terug. Dit is oké. Het kost tijd om patronen te doorbreken en jezelf te veranderen. Met sommige dingen worstel je misschien al jaren. Dat kun je niet in een maand veranderen. Wees lief voor jezelf en wees geduldig.

Liefs,
Eline

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  kaylin
  19 januari 2018 at 21:32

  Dank je voor de tips. Ik heb ze gelezen en vind ze erg bruikbaar. Ik heb ze ook opgeslagen op feedly om later indien nodig nogmaals te lezen :) Vooral de “ik wil” in plaats van “ik moet” lijkt handig in mijn geval

  • Reply
   admin
   21 januari 2018 at 11:17

   Ja vaak is het zo vaak van ik moet nu dit of dat. Maar wil ik het wel?

 • Reply
  R.Thijssens Oosterbosvh
  20 januari 2018 at 15:06

  Wat heb je dit weer mooi geschreven Eline!!
  Leerzaam !!!❤

Leave a Reply

Menu Title