Beginneling in het krachthonk

Sinds een tijdje sta ik als kleine, stoere meid in het krachthonk. Ik wilde al een tijdje beginnen met krachttraining, maar dat vervelende stemmetje hield me steeds weer tegen. Tot mijn verzwikte enkel en een gecancelde groepsles me dat laatste duwtje gaven. Op naar de vernieuwde gym waar ik toch wel heel nieuwsgierig naar was. Vandaag deel ik mijn ervaringen en tips als beginneling in het krachthonk. 

Op het moment dat ik dit type ben ik veel te eigenwijs geweest en ben ik stug doorgelopen met mijn enkel. Niet zo slim, want het wordt er niet beter op. Toen ik dinsdag naar body pump wilde gaan, kwam ik erachter dat de les niet doorging. Thanks voor het doorgeven… De gym was helemaal vernieuwd en ik was stiekem toch wel heel nieuwsgierig. En wauw wat is het mooi geworden! Ik sport bij het studenten sportcentrum in Eindhoven. Nu zijn alle apparaten vervangen en kan ik geen excuus meer bedenken om niet te gaan.

Het begon eigenlijk al met body pump. Ik zie langzaam resultaat, maar stiekem wil ik meer. De meiden die ik volg op instagram, inspireren me. Beginnen met krachttraining draait voor mij niet om het meedoen met de firgirls. Ik zal nooit dat perfecte lichaam krijgen, en daar draait het ook niet om. Mijn doel is een sterker lichaam en me zelfverzekerder voelen. Maar begin je dan in godsnaam?

.. Ten eerste, ga gewoon eens kijken. Ja al die grote, enge mannen lopen daar rond. Maar die zijn dus echt veel te druk met zichzelf en met hun spieren bezig. Die gaan je echt niet uitlachen. Als je het fijn vindt, kun je met een vriend/vriendin gaan. Ik vind het erg jammer dat ik geen vrienden heb die met me mee willen, want dat zou een stuk makkelijker zijn. Dan zou ik nog een klein beetje het idee hebben, alsof ik weet wat ik aan het doen ben.

.. Maak een plan. Waar wil je beginnen? Welke spieren wil je trainen? Hoe vaak ga je die spiergroep trainen? Welke oefeningen ga je doen? Ga je dit met een apparaat doen of met losse gewichten? Het helpt mij om stiekem te kijken naar wat anderen doen. Nu moet je dit natuurlijk wel op jezelf aanpassen, want je zal waarschijnlijk minder gewicht kunnen tillen. Maar inspiratie halen uit anderen is nooit verkeerd.

.. Ga op tijd. Ik was laatst de tweede persoon in de gym. Je kunt dan op je gemakje de apparaten bekijken, zonder dat je mensen ophoudt of dat je het gevoel hebt dat je als een nietsnut rondloopt. Ik heb rustig kunnen kijken wat er allemaal is en ik was om negen uur klaar! Ik had de hele dag nog voor me, maar ik was de dag wel heel goed begonnen. Het helpt me om de rest van de dag ook gezondere keuzes te maken.

.. Schema’s. Wat je kan helpen is precies opschrijven wat je wilt gaan trainen. Je hebt een doel en zo sta je minder verstrooid in de gym. Pak je gewichten en doe je sets. Je merkt vanzelf wat wel/niet werkt. Wat mij helpt is het gewicht bijhouden. Zo kun je je progressie bijhouden en dat geeft weer motivatie!

.. Be confident. Trek je lievelings sportkleding aan, ook al is die knalroze en just go for it. Je komt er nooit achter of het iets voor je is als je het niet probeert. Ik merk dat ik het steeds leuker begin te vinden en ik vind het vooral heel tof om mezelf de gewichten te zien liften. Dan voel ik me echt badass.

Geen idee of ik het volhoud, want ik probeer graag veel dingen uit. Ik hoop dat de blessure met mijn enkel niet al te lang duurt, want ik wil weer gaan hardlopen en dansen! Ik ben helemaal niet goed in stilzitten, haha. Stap eens uit je comfort zone, misschien ontdek je wel een nieuwe passie of je leert hele leuke nieuwe mensen kennen. Je zal het nooit weten als je het nooit hebt geprobeerd.

Liefs,
Eline

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Menu Title