Zoektocht naar jezelf

Gewoon jezelf zijn, dat klinkt vaak makkelijker gezegd dan gedaan. De afgelopen tijd is het wat rustiger geweest op mijn blog. Ik zit namelijk een beetje met mezelf in de knoop. Vandaag een persoonlijker stukje over de zoektocht naar mezelf en ik deel een aantal tips die mij enorm geholpen hebben om de chaos in mijn hoofd een beetje kleiner te maken. Die piekerpraatjes gaan niet zomaar weg. 

Ik ben een gevoelig persoon, punt. Ik houd niet van stress en zorg graag voor andere mensen. Soms zet ik mezelf op de tweede plaats en dat is iets wat je eigenlijk nooit moet doen. Hierdoor stapelde er steeds meer dingen op en op. Mijn to-dolist werd steeds langer en ik bleef de dingen maar uitstellen, want er kwam toch geen einde aan.

Dit is natuurlijk niet de beste manier om mijn chaotische hoofd tot rust te brengen. Ik heb dagen waarop het heel goed gaat en op andere dagen kruip ik het liefst weg in een hoekje met een warme deken en Netflix (zooo verleidelijk!) De gedachtes schreeuwden in het rond en ik wist niet meer waar ik moest beginnen. Zoals ze altijd zeggen: ik zag door het bos de bomen niet meer.

Uiteindelijk heb ik alles maar gewoon opgeschreven en een mega lange to-do lijst gemaakt. Geloof je hierna krijg je een halve paniekaanval, maar je weet nu in ieder geval wel wat je nog moet doen. Zorg er wel voor dat je alles in kleine taken onderverdeeld, zodat je zeker dingen kunt afstrepen. Anders ben je na twee uur nog niet opgeschoten en dat is ook niet motiverend. Dus na mijn halve paniekaanval ben ik heel langzaam begonnen met de kleinere taken. Ik kreeg weer een heel klein beetje zelfvertrouwen in dat het wel goed zou komen (zoals altijd).

Ondertussen heb ik nog twee weken om alles in te leveren en een heel onderzoek maken in twee werken, helpt me niet om echt om mijn stress level omlaag te laten zakken. Afgelopen paar dagen heb ik kei hard gewerkt en mijn lijstje is al een stuk korter. Gewoon beginnen. Ik moet nu nog twee weken ergens de motivatie vandaan halen om te studeren, maar met deze kou kruip ik liever op de bank. De rust in mijn hoofd is gelukkig wel teruggekeerd, dus ik kan weer iets makkelijker gaan slapen. Ik deel nu mijn tips die mij de afgelopen tijd heel erg geholpen hebben.

Tips:
– Schrijf alles op! Gooi al je frustraties, gedachtes, plannen en andere dingen die rond krioelen in je hoofd eruit en zorg dat je weer met een leeg hoofd verder kunt. Je zal merken dat er een stuk meer rust is.
– Neem tijd voor jezelf (echt alleen voor jezelf, zet die telefoon uit en doe iets helemaal alleen, wat jij fijn vind)
– Neem pauze. Ik ben iemand die gewoon drie uur doorgaat, terwijl je beter 45 minuten kunt studeren en dan heel even pauze kunt nemen. Ik heb een wekkertje gezet, want anders ga ik gewoon door. Uiteindelijk merk je wel dat je je dan langer kunt concentreren, maar als je in die flow zit, snap ik ook dat je het af wilt maken.
– Mediteren (ooohmmmm) Als ik me heel onrustig voelde, probeerde ik toch ergens een plekje te vinden om rustig te zitten. De afgelopen paar weken heb ik tien minuten voor school vrijgemaakt en ik voelde me een stuk rustiger. Het is ook fijn om voordat je de dag begint even te voelen hoe het echt met je gaat.
– Praat! Mijn laatste tip is echt goud waard. Ik wil mijn problemen vaak niet bij anderen neerleggen, maar die kunnen je ook een hele frisse kijk opleveren. Zo kwamen mijn vrienden met hele fijne oplossingen, waar ik zelf nog helemaal niet aan gedacht had. Bovendien geeft het een klein beetje rust als je merkt dat het toch niet zo erg is als dat het in jouw hoofd is.

Ik heb moeten leren dat deze dingen nu eenmaal bij mij horen. Ja ik ben soms een beetje raar en ik denk te veel. Ik zal nooit maatje nul hebben en ik ben nu eenmaal onzeker. Ik kan dingen enorm opblazen en om niks in paniek raken, maar zo ben ik. Als ik mezelf maar ben en me niks aantrek van wat anderen vinden. Dit blijft een lastig punt, maar zoals de foto al zegt “Zijn wie je bent, dat is geluk.”

Hebben jullie ook wel eens last van chaos en dat je even niet weet wat je wilt? Tips zijn welkom!

Liefs,
Eline

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Anne
  21 januari 2016 at 17:51

  Hé, Eline, dit is een heel herkenbaar stukje hoor. Ik denk dat iedereen hier wel op een of ander moment last van heeft. Wat belangrijk is, is dat je er zelf toch best wel wat inzicht in hebt (al omschrijf je het zelf als een chaos), je weet het duidelijk op te schrijven in een to-do lijstje, en ook super te verwoorden!
  Het komt goed, Eline, daar mag je best wat vertrouwen in hebben, en ook het feit dat je zo goed omgaat met drukke, stressvolle en chaotische situaties: dat is een pluimpje waard!

 • Reply
  Andrea
  22 januari 2016 at 11:01

  Goede tips! Vooral mediteren vind ik erg fijn is stressvolle periodes.

 • Reply
  Jolet
  23 januari 2016 at 18:33

  Wat een goede tips! Ik ben zelf echt een opschrijver. Maak overal lijstjes van, dat helpt mij gewoon heel erg.

  • Reply
   http://allwebsites.pw/line.me
   29 september 2016 at 04:30

   I appreciate you dropping by and yes, a good running site makes it convenient for most to visit and enjoy what we have to share. Mahalo, Lani Lani -Fundamental Marketing Methods recently posted..

 • Reply
  Linda
  23 januari 2016 at 20:02

  Alles opschreven helpt bij mij inderdaad ook heel goed voor wat rust in m’n hoofd! Je kunt maar beter alles oppakken inderdaad dat het uitstellen en andere dingen gaan doen. Als is af en toe pauze ook wel weer goed ja!

 • Reply
  Sylvia
  26 januari 2016 at 21:19

  Dat opschrijven helpt bij mij ook enorm. Soms confronterend, maar wel zo overzichtelijk. Succes met alles, zet ‘m op!

Leave a Reply

Menu Title