Met volle angst vooruit

Angst, iets waar we allemaal last van hebben. Dat onrustige gevoel in onze buik of vingers. Die spanning die door je lichaam zoemt. Het liefst wil je je terugtrekken, maar dat ene stemmetje knaagt in je achterhoofd. Als je het niet doet, heb je het niet eens geprobeerd. Wat is nou het ergste wat er kan gebeuren? Wees dapper en met volle angst vooruit.

“Het is de kunst om de angst te voelen en het toch te doen.”

We laten ons vaak leiden door angst. Dat kan ik niet, daarvoor ben ik niet opgeleid, het is niet handig en ga zo maar door. Allemaal excuusjes die we voor onszelf bedenken om iets niet te doen. We voelen de spanning door ons lichaam stromen en beginnen te twijfelen. Maar je zult nooit over je angst heenkomen als je iets niet probeert. De eerste keer dag dat je ging studeren of van je nieuwe baan vond je waarschijnlijk super spannend. De paar dagen daarop misschien ook nog wel. Hoe vaker en langer je iets doet, hoe minder die angst wordt. Je angst is verdwenen en het is heel normaal geworden. Je voelde die angst, deed het toch en nu ben je niet meer bang. Dat is de enige manier om je angsten te overwinnen.

Zo vond ik mijn eerste les bodypump of zumba super spannend. Ik kende de pasjes niet, wist niet hoeveel gewicht ik moest pakken, of ik het wel aankon en of mensen me niet raar gingen aanstaren. Inmiddels doe ik het iedere week en heb ik er super veel plezier in. Het geeft me energie en ik haal er heel veel voldoening uit. Was ik de eerste keer thuisgebleven, dan had ik mezelf enorm veel plezier ontzegd. Dat zou nog eens zonde zijn geweest.

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Het onbekende is vaak eng. Je weet niet in welke situatie je terecht gaat komen, hoe mensen reageren of wat er van je verwacht wordt. Probeer je mindset te veranderen in een op groei gerichte mindset, net als Pippi Langkous. Waarom zou je het niet kunnen, je hebt het nog nooit gedaan! Sta open voor nieuwe kansen, ontdekkingen en ervaringen. Probeer niet meteen van het ergste uit te gaan, kijk naar wat het je gaat opleveren! Misschien lukt het de eerste keer nog niet, maar probeer er plezier in te hebben. Het zou wel eens je nieuwe talent kunnen zijn. Je zult jezelf nooit verder ontwikkelen als je het niet probeert.

Die negatieve spiraal van denken kennen we allemaal wel en daar komen we liever niet in terecht. Denk dus niet, ‘ik kan het niet.’ ‘Denk: ik ga het proberen. Ik heb er zin in!’ Hierdoor ben je zelf een stuk vrolijker, neem je een stukje angst weg en zul je ook meer positiviteit aantrekken. Een glimlach doet vaak wonderen.

“Met volle angst vooruit.”

Dus laat je niet leiden door angst. Als je wilt groeien en ontwikkelen moet je soms iets doen wat je eng vindt. Denk aan dat gevoel wat je daarna krijgt als je het toch gedaan hebt. Je bent dan zo trots op jezelf en dat mag je best wel uitgebreid vieren. Stap heel langzaam uit je comfort zone en probeer iets nieuws uit deze week. Het hoeft niet heel groot te zijn. Denk aan een andere groepsles, een telefoontje plegen die je te lang hebt uitgesteld of ga alleen op pad. Voel de angst, laat het er zijn en ga met volle angst vooruit!

Liefs,
Eline

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  R.Thijssens Oosterbosvh
  5 februari 2018 at 09:33

  Wat mooi geschreven Eline!!
  💛💚❤

 • Reply
  Kirsten
  5 februari 2018 at 16:24

  Mooi geschreven, en zo waar! Ik wou dat m’n innerlijke Pippi Langkous zich wat vaker liet horen, want ik durf nogal eens te blijven hangen in mijn comfortzone, puur uit onzekerheid of angst. Daar zou ik graag verandering in brengen, dus bedankt voor je inspirerende tekst!

Leave a Reply

Menu Title