Fit zijn zit van binnen

Fit zijn zit van binnen. Iets wat ik me realiseerde tijdens mijn groepsles zumba. We stonden daar allemaal te dansen voor die enorme spiegel. Die spiegel kan je beste vriend zijn en je grootse vijand. Mijn onzekerheid zat weer eens in de weg en die spiegel was weer confronterend. Tot het moment kwam dat ik me realiseerde dat fit zijn van binnen zit. 

Hoe kun je aan je uiterlijk zien hoe fit iemand is? Allerlei soorten vrouwen stonden in de zaal. Lang, kort, rond, slank, gevormd, met billen, zonder heupen, met taille enz. Alle vormen waren verzameld. Toen de muziek begon kenden we allemaal de pasjes. Klaar voor een uur dansen en vooral zweten. Wie bepaald wie er wel/niet fit is? Laat dat ene vetrolletje zien of we het hele uur volhouden of niet?

Als ik zo omringd word door al die vrouwen kan ik me soms best onzeker voelen. Mijn pasjes kloppen niet altijd, soms ga ik de verkeerde kant op, of weet ik het gewoon eventjes niet meer. Soms kost het me dan veel meer energie dan dat ik eruit haal. Tot ik me realiseerde dat dat niet de bedoeling was. Ik ga naar zumba om te genieten, om te dansen en om de drukte van de dag achter me te laten. Even een uurtje los gaan, zonder me aan te trekken wat anderen van me denken.

Toch kwam dat stemmetje weer terug. Maar toen bedacht ik me dat we hier allemaal staan. We dansen een uur lang, iets wat ik aan het begin echt nog niet kon. Toen was het echt afzien! Fit zijn zit niet van buiten. Het gaat erom hoe fit we ons van binnen voelen. Dat nummertje op de weegschaal gaat me niet vertellen hoe ik me moet voelen. Dat nummertje vertelt me niet hoe fit ik ben. Hij is misschien wel ietsje omhoog gegaan, maar vroeger kon ik nog geen tien kilometer hardlopen, geen gewichten liften, geen uur dansen en geen borstcrawl langer dan 25 meter.

Nu kan ik dat wel en ik heb mijn puffers niet eens altijd nodig. Dat is toch een belachelijk goede prestatie. Maar zegt mijn uiterlijk dan dat ik niet fit ben? Om dat ene kilootje, dat stemmetje in mijn hoofd? Iedereen ziet er anders uit, maar iedereen daar was fit. Of werkt aan zijn fittere zelf. Dat is veel meer waard dan hoe strak je eruit ziet. Wie zegt dat iemand met een maatje 32 fitter is dan iemand met een maatje 40. Misschien sport diegene met meer curves wel vier keer in de week en zit de ander lui op de bank chips te eten. Het bepaald niet wie jij bent als persoon en wat je wel/niet kan. Dat nummertje is maar een nummertje.

Later worden we allemaal herinnerd om de dingen die we gedaan hebben, niet om die ene kilo die we zijn aangekomen. Het gaat om de herinneringen, je goede eigenschappen en de dingen die je bereikt in het leven. Remember that als dat zeur stemmetje weer komt spoken. Fit zijn zit van binnen.

Liefs,
Eline

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Anna Maria
  28 juni 2017 at 13:17

  Heel mooi geschreven!

 • Reply
  Saskia
  28 juni 2017 at 17:26

  Wat goed geschreven zeg! Ik ben van binnen en van buiten niet zo fit als ik zou willen zijn, maar als ik ga hardlopen, ga ik juist de buitenwegen om zo min mogelijk mensen tegen te komen. Dat stemmetje van binnen wordt gewoon niet happy als ik veel mensen tegenkom op straat, en dat beïnvloedt heel je sessie. Eigenlijk belachelijk dat de mens zo in elkaar zit, terwijl je gewoon allemaal je eigen ding doet en vaak niet eens op elkaar let.

  • Reply
   admin
   29 juni 2017 at 13:27

   Zo is het, de mensen kijken vaak alleen en denken goh die is lekker aan het hardlopen. Als het ons energie geeft, waarom zouden we ons dan zo druk maken om anderen? Doe de dingen waar je van geniet. Werken aan je doelen is juist heel mooi, zeker vanuit liefde voor jezelf!

 • Reply
  Helene
  28 juni 2017 at 22:19

  Wat mooi geschreven, durf te zijn, te leven en te genieten

Leave a Reply

Menu Title