Eerste maand als vegetariër

Vandaag is het woensdag 1 maart en dat betekent dat mijn eerste maand als vegetariër erop zit! Ik deel mijn ervaringen, redenen en vooral mijn struggles met jullie in deze post. Is het me gelukt om compleet vegetarisch te eten of heb ik toch een beetje gecheat? Lees snel verder! 

Waarom vegetariër?

Zoals anderen echt behoefte en zin hebben in een lekker stuk vlees, heb ik dat eigenlijk niet meer. Ik eet het vooral uit gewoonte. Zeker in onze cultuur eet je er al snel een stukje vlees bij. Toch ontdekte ik steeds meer vegetarische recepten en merkte ik dat me daar steeds meer in verdiepen. Ook zag ik een documentaire op Netflix die me even wakker schudde. Ze doen eigenlijk zo veel met ons eten, terwijl de natuur het nooit zo bedoeld heeft. Daarom maakte ik de keuze om toch vegetarisch te aan eten. Vanaf 1 februari at ik geen vlees meer.

Ervaringen

Vooral de reacties uit mijn omgeving waren soms vervelend. “Dan mag je niets meer eten! Waarom niet? Dat is toch lekker! Hoe kun je nu zonder vlees? Vlees is goed voor je! Hoe kom je dan aan je eiwitten?” Mensen vonden me maar lastig, terwijl de belangrijkste reden simpelweg is dat ik me er beter door voel. Ik voel me beter als ik geen vlees meer eet.

Thuis werd er anders voor me gekookt en ik probeerde een hoop nieuwe recepten uit. Ook kreeg ik een vegetarisch receptenboek voor mijn verjaardag, zodat ik steeds meer nieuwe smaken ontdek. Eigenlijk is het ontzettend leuk! Inmiddels weet ik steeds beter welke vleesvervanger ik wel/niet lekker vind. Daardoor wordt het een stuk gemakkelijker. Inmiddels heb ik ook geen behoefte meer aan vlees en ben ik helemaal niet jaloers op het vlees dat mijn ouders eten.

Wel vind ik het soms lastig dat er maar zo weinig vegetarische opties zijn in restaurants of lunchrooms. Je komt dan snel uit op een broodje kaas. Erg jammer, want je kunt nog zo veel wel eten! Het is helemaal niet saai, je komt juist op de lekkerste variaties. Gelukkig heb ik ook al hele lekkere hotspots ontdekt, dus ik kom helemaal niets tekort.

Ik eet heel af en toe wel vis, omdat het soms niet anders kan. Vooral de spontane momenten zijn soms lastig. Je kan niet altijd zomaar bij een vriendin mee-eten, want die zijn er niet op voorbereid. Dat mis ik soms wel, maar ik wil daarom niet toch vlees eten. Ik zeg niet dat ik nooit meer vlees zal eten, want laatst had ik ook één bitterbal gegeten op een verjaardag. Ik ga mezelf niets ontzeggen, want dan wil ik het juist alleen maar meer. Ik probeer keuzes voor mezelf te maken en die goed voelen. Voor nu voelt het goed om geen vlees te eten, misschien eet ik straks over een half jaar wel weer gewoon vlees. Wie zal het zeggen?

Toch blijven de reacties soms vervelend. Mijn tip is dan ook dat je ze vooral niet moet gaan overtuigen. Laat ze zien wat het voor jou oplevert en waarom jij je er goed bij voelt. Het is ons leven en we mogen het indelen zoals we zelf willen.

Liefs,
Eline

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Nienke
  1 maart 2017 at 18:46

  Door al die meningen van mensen word het soms wat groter gemaakt. Erg vervelend, want je moet er niet ‘bang’ van worden. Ik wil zeker ook eens gaan proberen of het iets voor mij is.

 • Reply
  Marie
  2 maart 2017 at 10:14

  Ik eet sinds maandag geen vlees of vis meer! Gelukkig heb ik nog geen vervelende reacties gekregen zoals jij.
  Langs de andere kant denk ik dat ik wel eens zou durven cheaten als ik spontaan bij vrienden zou blijven eten :)

 • Reply
  KouweKleren
  4 maart 2017 at 11:52

  Leuk om je ervaring te lezen! Het lijkt me lastig als je vervelende reacties krijgt. In mijn omgeving is het behoorlijk gewoon, dat maakt het makkelijker. Ik ben eigenlijk per 1 januari spontaan gestopt met vlees (en vis) eten, ik at het al amper maar ik draag het nu ook meer uit dat ik het liever niet wil. Dat was voor mij de grootste stap, want ik ben heel erg opgevoed met ‘eten wat de pot schaft’. Ik heb mezelf nog niet officieel tot vega verklaard, omdat ik niet moeilijk wil doen als ik vlees krijg voorgeschoteld en bijv. ook in het buitenland me vrij wil kunnen voelen om een lokaal gerecht te proberen. In praktijk heb ik een keer kip gehad bij een vriendin die nog niet op de hoogte was. Leuk dat jij het ook flexibel bekijkt. Ik eet voornamelijk vega uit duurzaamheidsredenen en dan is elke dag geen vlees er weer een.

Leave a Reply

Menu Title