Een nieuw begin

Soms moet je keuzes maken en belangrijke knopen doorhakken. Houd je vast aan het veilige gevoel, maar blijf je vechten en worstelen of ga je voor een nieuwe start met onzekerheden maar wel met een nieuw begin? Zo’n keuze maakte ik afgelopen week en hij zette mijn wereld op zijn kop. 

Dag Pabo, Hallo Associate Degree

Na een moeilijk jaar waarin ik een tijd thuis kwam te zitten, drie verschillende stages en geen diploma was mijn grens bereikt. Er speelden een heleboel verschillende dingen in mijn leven waardoor het gewoon even niet meer zo lekker liep. Ik kreeg toen de vraag om heel goed bij mezelf na te gaan wat ik echt wil en wat ik voel. 

Na een week piekeren en afwegen maakte ik mijn keuze. Ik ben klaar met vechten. Klaar om mezelf steeds meer weer opnieuw te bewijzen en afgewezen te worden. Klaar met het wel willen maar niet lukken. In een week heb ik mijn hele leven omgegooid. Geen Pabo meer, maar wat nu? Ik kan niet een jaar niets gaan doen. Ik ken mezelf goed genoeg, dan word ik langzaam knettergek. 

Tijdens het gesprek op de Pabo kreeg ik te horen dat er ook een Associate Degree was (een soort niveau 5, dus tussen mbo en hbo in). Dit was een combinatie van onderwijsassistent/pabo, kinderopvang en pedagogiek. Een bredere opleiding waarbij ik niet alle verantwoordelijkheid zelf hoef te dragen. Ik kan mezelf weer verder ontwikkelen en de studie duurt maar twee jaar. Dan heb ik toch een heel mooi diploma en sta ik niet stil.

Ik vroeg of ik me nog kon aanmelden en ja hoor ik was nog net op tijd. Was ik twee dagen later geweest, dan had het niet meer gekund. Hierdoor voelt het misschien ook wel alsof het zo bedoeld was. Je weet nooit wat je tegenkomt op je reis door het leven. Sommige dingen horen gewoon zo te zijn en daar kun je je het beste maar bij neerleggen. 

Een nieuwe start 

Komende week is al meteen mijn eerste lesdag en zal ik ook een stage toegewezen krijgen. Het lijkt me super leuk om ook wat opties buiten het onderwijs te gaan verkennen. Er zijn zo veel andere leuke dingen om te ontdekken! Ik kom dus ook in een nieuwe klas. Hoi ik ben Eline, ik stopte in het vierde jaar met de pabo om mijn hart achterna te gaan! Als ik het zo beschrijf, klink ik nog wel een beetje dapper ook. 

Ik kan vooral opnieuw gaan beginnen. Ik start met een nieuwe stage, nieuwe opleiding, nieuwe begeleiders en hopelijk ook hele leuke nieuwe studiegenoten. Het voelt als een enorme opluchting dat ik niet meer op mijn tenen hoef te lopen. Ik kan mezelf zijn en mezelf nu weer verder ontwikkelen. Ik kan weer gaan groeien! 

Die stralende Eline uit de zomervakantie heeft nu weer tijd om zich te laten zien. Mijn beslissing geeft me rust en weer nieuwe energie. Het was een van de gekste beslissingen die ik heb moeten maken, maar ik sta er wel volledig achter. Dus duimen jullie voor me?

Liefs,
Eline

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Edith-Sofia
  15 september 2018 at 09:07

  Super goed dat je de knoop heb doorgehakt en fijn dat je iets nieuws gevonden hebt! Heel veel succes & geniet.

 • Reply
  Reggy
  15 september 2018 at 10:40

  Dappee Eline!!!!
  Volg je eigen pad!!!
  😘😘

 • Reply
  Rosemarijn
  15 september 2018 at 10:44

  Wat een stoere beslissing, echt goed van je! Hopelijk past dit beter bij je. Liefs!

 • Reply
  Eva
  15 september 2018 at 14:51

  Zo trots op jou! Xxx

 • Reply
  Anna
  15 september 2018 at 23:03

  Wauw, wat stoer van je! Fijn dat je nu een knoop hebt doorgehakt, vanaf nu zal het alleen maar beter worden! :D Heel veel succes!

 • Reply
  Elisa
  2 oktober 2018 at 08:05

  Wouw stoer van je dat je het toch even opeens omgooit, ik hoop voor je dat het helemaal is wat je er van verwacht!

Leave a Reply

Menu Title