De echte reden waarom ik sport

Afvallen, buikspieren en conditie. Het waren ooit allemaal redenen waarom ik van mezelf moest gaan sporten. Dit werkte dan even motiverend, maar als het resultaat te lang op zich liet wachten haakte ik af. Ik was inmiddels niet echt meer gemotiveerd en ging vooral sporten, omdat het van mezelf moest. Gelukkig heb ik nu echte redenen waarom ik sport en mijn motivatie wordt alleen maar groter. 

Breathe

Ik leef mijn hele leven al met chronische bronchitis. Het zal nooit meer weggaan en mijn medicijnen horen er nu eenmaal bij. Nu had ik kunnen zeggen dat ik gewoon lekker op de bank blijf liggen want mijn longen doen zeer. Maar ik begon ooit met hardlopen en kwam steeds een stukje beter. In combinatie met een abonnement op de sportschool en leuke zumbalessen kwam mijn conditie steeds meer tot stand. Ik merkte dat ik door het sporten in het dagelijkse leven ook minder benauwd werd. Als dat geen motivatie is! Ik gebruik mijn medicijnen nog steeds, maar al wel een stuk minder dan twee jaar geleden.

Stress

Sporten is voor mij echt de manier om stress kwijt te raken. De afgelopen tijd was super stressvol. Ik merkte dat ik er zelfs ziek van werd. Soms moet ik dan echt helemaal niets doen, maar soms werkt sporten juist heel goed. Zo ging ik een uurtje dansen en dat voelde zo goed. Ik kwam helemaal met nieuwe energie thuis en voelde dat mijn lichaam niet meer zo gespannen was. Ook een rondje hardlopen kan heel goed en mediterend werken. Rennen en even aan helemaal niets denken. Soms gooi ik mijn handen in de lucht en dat voelt dan zo lekker. Ik heb nu een nieuwe route ontdekt door het bos en daar geniet ik dan zo intens van. Lekker de natuur in en eventjes helemaal stil.

Zelfvertrouwen

Doordat ik steeds weer nieuwe doelen stel, mezelf uitdaag en uit mijn comfort zone kom, krijg ik veel meer zelfvertrouwen. Eerst durfde ik niet vooraan te dansen met zumba; nu dans ik erop los. Het is een proces, maar doordat ik sport kom ik lekkerder in mijn vel te zitten. Ik voel me gezonder, fitter en strakker. Als ik een uurtje gesport heb, krijg ik altijd het gevoel alsof ik de hele wereld aankan. Zeker nu ik begonnen ben met body pump en krachttraining. Sta je daar even te zwaaien met 15 kilo. Dan voel ik me echt wel badass en denk ik vaak: als ik dit kan, kan ik de hele wereld aan.

Plezier

Een van de aller belangrijkste dingen is natuurlijk dat ik er enorm veel plezier aan heb. Ik voel me zo veel beter als ik een paar keer in de week sport. Soms is het ook heel belangrijk om mijn welverdiende rust te nemen, maar als ik daarna weer rustig begin, voelt dat altijd zo goed. Na een lesje zumba heb ik altijd een dikke glimlach op mijn gezicht als ik weer naar huis fiets. En dat is eigenlijke en van de belangrijkste dingen. Zoek een sport waar je echt gelukkig van wordt. Volg niet de fitgirlhypes. Ga eens kanoën, boksen, pilates, yoga of zwemmen. En ook al houd je daar niet van, ga lekker naar buiten! Zodra ik een lekkere wandeling maak in het park voel ik me al stukken beter dan dat ik thuis op bed lig te piekeren. Soms moet je jezelf even helpen.

Mijn sport-ritme verandert nog steeds continu. Zo ga ik de ene week wel 5 keer en kom ik de andere week niet verder dan 1. Het is zo belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en te doen wat goed voor jou voelt. Maar gebruik het niet als excuus, kom uit die comfort-zone en daag jezelf uit. Je kunt veel meer dan je denkt!

Liefs,
Eline

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Donna
  24 april 2017 at 10:07

  Wat een leuk artikel! Ik ben onlangs ook begonnen met sporten en herken veel. Vooral het stuk over zelfvertrouwen. Hele maanden heb ik mezelf over moeten halen om uberhaupt een afspraak te maken voor een abonnement. De eerste keer sporten vond ik ook zo spannend! Nu begint het al wat beter te worden en vind ik het steeds leuker om te gaan.

  • Reply
   admin
   24 april 2017 at 10:12

   Wat goed van je!

 • Reply
  Irma
  24 april 2017 at 10:12

  Ah, wat een herkenbare punten! Ik heb zelf ook last van bronchitis en merk dat, sinds ik fanatiek hardloop en sport, het echt zooo vooruit is gegaan. Mijn conditie is momenteel echt top en belemmerd me bijna niet meer. Waar ik eerst na 100m al met mijn tong liep te slepen over de grond, loop ik conditioneel nu met gemak de 10km. Echt zo fijn!

  • Reply
   admin
   24 april 2017 at 10:13

   Ja dat heb ik nou ook! Voelt goed he, zeker omdat ik nu veel minder last heb van mijn klachten.

 • Reply
  Sanne
  25 april 2017 at 09:57

  Herkenbaar! Sporten doet echt een hele hoop.

 • Reply
  Nienke
  25 april 2017 at 10:42

  Ik vind dat hele mooie en goede redenen, ik sport zelf voor mijn plezier, om strakker in mijn vel te zitten en van stress uit te komen.

Leave a Reply

Menu Title