Zo deel je je dag productief in

De standaard tips van een to-do lijstje en eerder opstaan kennen we inmiddels wel. Je kunt er niet omheen als je zoekt op productiever werken. Toch eindig ik dan vaak op mijn telefoon en heb ik aan het eind van de dag nog niets gedaan. Daarom deel ik mijn tips om productiever te werken, die voor mij wel echt werken. 

Ben je een ochtend-, middag-, of avondmens?

Ik kan nu wel tegen je zeggen dat als je productiever wilt werken, je eerder op moet staan, maar dat heeft geen zin. Als jij veel productiever bent in de avond, moet je dat vooral doen. Waarom zou je dan eerder opstaan en je alsnog niet productief voelen? Ga dan in de ochtend boodschappen of andere huishoudelijke klusje doen. Daar hoef je je niet volop voor te concentreren, maar ben je toch bezig.

Deel je grote taken op in kleine taken

Of het je nu je huis opruimen is of leren voor een toets. Verdeel je taken op in kleine taken. Zo heb je ook meer het gevoel dat je vooruitgang boekt en kun je dingen gaan afstrepen. Misschien lijkt die grote taak nu een klein beetje minder erg. Zodra je eenmaal begonnen bent, werkt het voor mij meestal wel motiverend. Dan wil ik de andere taken ook af krijgen.

Stel prioriteiten

Echt productiever werken doe je door middel van prioriteiten. Daarbij hoort ook leren nee zeggen. Moet je echt naar die vriendin of kan dat ook volgende week als je deadline erop zit? Kijk kritisch naar je agenda en plan ook je rust momenten in. Zo kun je daarna weer effectief aan de slag. Blijf je taken ook niet uitstellen. Wat moet er nu gedaan worden en wat kan er morgen of over een paar dagen ook nog gedaan worden? Begin er gewoon aan en vaak is het helemaal niet zo erg als je gedacht had. Dan heb je het toch maar even mooi gedaan.

Draai je telefoon om

Uitzetten zullen we onze telefoon niet meer snel doen, maar draai hem om. Zo ben je al minder geneigd om even snel op het knopje te drukken om te kijken of je een melding hebt. Zelf leg ik hem het liefst uit het zicht, dan wordt de neiging nog een stukje kleiner. Het is gewoon zo verleidelijk, maar als ik instagram eenmaal geopend heb, ben ik vaak een kwartier verder, voordat ik hem weer heb weggelegd. Daar gaat mijn kostbare tijd, die ik ook had kunnen besteden aan een begrippenlijstje.

Kies de juiste werkplek

De een kan super goed thuis werken, de ander wordt daar juist knettergek. Vind een plek waar jij je prettig voelt. Ik ga graag in de bibliotheek zitten werken. Soms ook in een café met een lekkere kop thee. Zo voel ik me niet heel eenzaam, maar kan ik toch lekker doorwerken. Het is maar net wat bij jou past. Zoek deze plekken ook op. Ga jezelf niet dwingen om thuis te zitten of juist op school. Doe wat voor jou werkt.

Echt productiever werken begint bij jezelf en de juiste mindset. Stel jezelf erop in dat je aan de slag moet en dat je zo veel mogelijk taken gedaan wilt krijgen. Als ik er echt voor ga zitten, merk ik dat ik er ook meer zin in heb. Vergeet jezelf vooral niet te belonen als je al je taken hebt afgerond. Dat is net zo belangrijk om het vol te houden als eraan beginnen.

Liefs,
Eline

Photo: Unsplash

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Anne - Ditisanne.nl
  17 maart 2017 at 12:00

  Leuk geschreven!
  Ik ben in oktober begonnen met een korte studie en ga daarvoor inderdaad elke week in de bibliotheek zitten. Thuis word ik snel afgeleid, maar in de bibliotheek ben ik echt in een ‘studeer-mood’ en voel ik me veel meer verplicht om echt de uren vol te maken met studeren.

 • Reply
  Sonja
  17 maart 2017 at 12:39

  Wat een goede en realistische tips! :) Ik ben wél echt een ochtendmens dus die tip van eerder opstaan werkt voor mij juist als een tierelier hihi. Maar je hebt helemaal gelijk, ik ken genoeg mensen die juist ’s avonds ontzettend productief zijn.

Leave a Reply

Menu Title