Werk productief met de Pomodoro techniek

pomodoro techniek

School en werk zijn weer begonnen. Tijdsmanagement is plotseling weer heel belangrijk geworden, want met al die deadlines en afspraken staat je agenda opeens bomvol. Na de zomervakantie is de productiviteit soms ver te zoeken maar iets wat mij heel erg geholpen heeft is de Pomodoro techniek. Zo werk je in korte periodes toch heel erg productief! 

Wat belooft de Pomodoro techniek?

– Je ervaart minder stress.
– Je focus en concentratie wordt vergroot.
– Je wordt je bewuster van je keuzes en besluiten.
– Je motivatie wordt vergroot en wordt constanter.
– Je bent meer vastberaden om je doelen te behalen.
– Je schattingsvermogen verbetert.
– Je manier van werken en studeren wordt verbeterd.
– Je hebt meer vastberadenheid.

Maar hoe dan?

Francesco Cirillo (1980) heeft bedacht dat je je tijd indeelt in blokken van een half uur. De eerste stap is het opschrijven van al je taken. Hierna verdeel je al je taken dus in taken van ongeveer een half uur. Hierbij gebruik je een alarm of wekker (oorspronkelijk een eierwekker in de vorm van een tomaat).

Zodra je alles hebt opgeschreven zet je de timer op 25 minuten. Zo moet je dus effectief en efficiënt werken. Het is dus ook de bedoeling dat je je door niets laat afleiden. Ook niet door jezelf of je telefoon. Je zorgt voor een afleidingsvrije zone. Open dan ook maar één tabblad op de computer, zo word je verder niet afgeleid.

pomodoro cyclusNa 25 minuten gaat je timer en houd je een korte pauze van 5 minuten. Loop de trap even op en af of zet een kop thee. Zorg ervoor dat het niet te veel van je vraagt en dat je je dus niet hoeft in te spannen mentaal. Zelf vind ik het fijn om eventjes een minuutje te mediteren door diep in- en uit te ademen. Mijn telefoon laat ik verstopt liggen, want anders wordt het  moeilijk om me aan die vijf minuten te houden. Na een aantal sets van een half uur houd je een wat langere pauze. Dit merk je vanzelf wel als je dit nodig hebt.

Zorg wel dat je je aan de regels houdt. Je mag namelijk nooit een Pomodoro onderbreken. Je zorgt ervoor dat je geen afleidingen om je heen hebt. Als je dit ook duidelijk aan anderen aangeeft, zullen zij je ook niet onderbreken. Ook mag je een Pomodoro niet eerder afbreken of nog even vijf minuten langer doorgaan. Wel kun je twee kleine taken combineren. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je de tijd kunt inschatten.

Waarom werkt het zo goed?

Ik vind het super fijn, omdat ik weet hoe lang ik met een taak bezig ben.  Soms duurt een taak steeds langer en komt er maar geen einde aan. Met de Pomodoro techniek heb ik dat niet. Ik weet hoe lang ik nog heb, dus ook hoe lang ik me nog moet concentreren. Hierdoor kan ik mezelf vaak nog net even dat extra duwtje geven. ‘Nog vijf minuten en dan heb ik weer even pauze.’ Ook weet ik dat ik maar 5 minuten pauze heb, zo houd ik me ook echt aan de pauze. Vaak zet een timer aan, zodat ik meteen weer aan de slag ga.

Voor mij werkt dit heel goed. Het inschatten van de tijd is wel lastig, maar daar word ik langzaam beter in. Zeker als er veel deadlines zijn, kan ik hierdoor echt goed mijn tijd indelen. Zeker het proberen waard!

Liefs,
Eline

Photo Unsplash

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Joanne
  29 september 2017 at 15:10

  Ik werk niet met specifieke tijden, maar neem wel regelmatig een kleine pauze. Dat werkt zo goed!

 • Reply
  Saskia
  29 september 2017 at 17:46

  Oh dit klinkt wel heel interessant, ik zou willen dat ik dit principe kende toen ik nog studeerde. Ik ga het zeker proberen toe te passen als ik in een dergelijke situatie zit!

 • Reply
  Anne - Ditisanne.nl
  29 september 2017 at 17:57

  Leuk! Ik heb er nooit van gehoord maar het lijkt me wel heel goed te werken! Ik ben één dag in de week vrij en vul die met allerlei kleine klusjes maar mis vaak de structuur een beetje. Goed idee om er dan zo’n systeem aan te hangen!

 • Reply
  Anouk
  29 september 2017 at 20:34

  Fijn dat het zo goed voor jou werkt! Ik heb het ook eens geprobeerd maar vond de vaste blokken vooral heel frustrerend, het lukt me vaak niet om lang te focussen als het verplicht nog x aantal tijd moet.

 • Reply
  Ine
  30 september 2017 at 14:13

  Zo een goeie tip! Ik ben zelf vreselijk slecht in mijn tijd onderverdelen per opdracht, meestal doe ik alles wat door elkaar, werken voor school, bloggen, ontspannen… Geen goeie manier want zo gaat er niets vooruit. Ik denk dat ik deze week deze techniek eens zal toepassen. Hopelijk werkt het.

Leave a Reply

Menu Title