Waarom je soms wel moet terugkijken

“Don’t look back, you’re not going that way.” Het is een quote die we allemaal al duizend keer gehoord hebben en die we steeds maar weer te horen krijgen. Niet achterom blijven kijken, maar focussen op wat er voor je ligt. Daar ben ik het voor een groot deel mee eens, maar soms is het goed om terug te kijken naar waar je vandaan komt en wat je allemaal wel niet hebt bereikt.

Wie ben ik eigenlijk?

Op de Pabo worden we soms doodgegooid met reflecties. Dat kan soms best wel confronterend zijn, maar je wordt wel heel bewust van wat je doet en wie je bent. Alle dingen die je hebt meegemaakt, of ze nu leuk of stom waren, maken wie jij bent. Ze vormen jou. Het is dus best oké om eens rustig te gaan zitten en bedenken waar je vandaan komt. Welke dingen hebben nu een belangrijke rol gespeeld en hebben deze misschien nog steeds invloed op je? Hierdoor kijk je heel kritisch naar jezelf, maar kom je er wel een beetje beter achter wie jij nu echt bent. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is, maar het is wel heel goed. Zo kun je bepaalde dingen misschien beter plaatsen.

Wat heb ik allemaal al bereikt?

Vaak focussen we ons te veel op wat er allemaal is misgegaan, maar kijk eens naar wat je allemaal al hebt bereikt! Zo heb ik mijn rijbewijs gehaald, therapie overwonnen, stage doorgezet, mooie relaties gehad en nu mijn eigen huisje. Dat zijn allemaal mooie dingen waar ik trots op mag zijn. Ik heb niet voor niets die 10 kilometer hardgelopen. Dat had ik nooit gedacht toen ik ooit de straat niet eens uit kwam zonder puf. Schrijf deze overwinningen eventueel voor jezelf op, zodat je er af en toe naar kunt kijken en ze aan kunt vullen. Zo ontstaat er een super mooi lijstje met allemaal dingen die je al hebt bereikt.

Natuurlijk zijn er ook dieptepunten of dingen die je heel graag anders had willen doen, maar je verleden kun je helaas niet meer veranderen. Kijk erop terug en bedenk hoe je dit de volgende keer anders kunt doen. Omring jezelf met mensen die er echt voor je zijn en maak keuzes die echt bij jou passen. Wees niet bang om andere keuzes te maken. Leer van je ‘fouten’ uit het verleden en probeer jezelf te verbeteren tot de ideale jij. Je kunt alles bereiken!

Waar wil ik heen?

Daarmee kom ik al bij het laatste punt. We hebben nu achterom gekeken. Nu is het tijd om weer naar de toekomst te kijken. Je hebt bedacht wat je anders wilt doen en waar je valkuilen liggen. Bedenk nu waar je heen wilt. Wat wil je bereiken? Dit kan heel specifiek zijn zoals een baan vinden, maar ook geluk vinden in de kleine dingen. Ook dit vind ik fijn om op te schrijven, want dan kan ik mezelf herinneren aan de doelen die ik gesteld heb. Zeker als het even minder gaat, kan me dat echt helpen. Terugkijken op de doelen en dan weer met nieuwe moed vooruit. Probeer je doelen wel klein te houden, zodat je er iedere dag mee bezig kunt zijn. Denk niet: “Oh dat doe ik morgen wel.” Ga er vandaag nog mee aan de slag als je het echt wilt.

Het zal allemaal niet in een keer lukken, maar daar is het leven voor. Vallen en opstaan. Wees niet bang om met mensen te praten over je verleden of juist de doelen die je in de toekomst hebt. Misschien komt er wel hulp vanuit onverwachte hoek en had je er anders alleen mee gezeten. Daag jezelf uit en vergeet onderweg vooral niet te genieten.

Liefs,
Eline

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  evelien
  19 april 2017 at 09:50

  Wat een mooi artikel <3 Ik ben het helemaal met je eens, terugkijken is soms ook zo belangrijk. Het laat zien de dingen waar je kan van leren, maar ook de dingen die je bereikt hebt.
  Bij mijn opleiding SPH is reflecteren ook heel belangrijk. :)
  Liefs,
  Evelien

Leave a Reply

Menu Title