Track je gewoontes met HabitHub

Door het boek The power of habit werd ik geïnspireerd om mijn habits oftewel gewoontes beter in beeld te brengen. Waar wil ik aan werken en hoe ga ik dit doen? Ik ging online en kwam toen bij verschillende apps die je gewoontes bijhouden. Ik probeerde er een aantal uit en kwam met een favoriet. Met HabitHub track je je gewoontes en word je iedere dag geïnspireerd met een handige quote! 

Analyseer je gedrag

Om te kunnen weten wat je wil gaan aanpassen, moet je eerst je eigen gedrag analyseren. Wat zijn je valkuilen en wat zijn je sterke punten? In het boek The power of habit las ik dat je slechte gewoontes langzaam moet vervangen door goede gewoontes. Kijk dus naar je dagritme en kies waar je aan zou willen werken. Is dit sporten, meer water drinken, een boek lezen, gezonder leven of iets heel anders? Stel voor jezelf een doel en dan kun je aan de slag!

Maak een plan

Mijn persoonlijke doelen zijn: minimaal 3 keer in de week sporten, iedere dag mediteren, iedere dag lief zijn voor mezelf en twee keer in de week mijn planten water geven. Je kunt namelijk met HabitHub aangeven hoe vaak je iets in de week wilt behalen. Dit hoeft dus niet meteen iedere dag te zijn. Zo kun je iets langzaam opbouwen en houd je realistische doelen voor jezelf. Hierdoor doe je straks succeservaringen op en weet je dat je het kan. Het heeft geen zin om doelen op te stellen waarvan je eigenlijk al weet dat je ze niet gaat behalen.

Quote

Iedere dag krijg je een nieuwe motiverende quote via een melding van de app. Hiermee start ik zelf de dag en geeft het me nieuwe motivatie en is het meteen een herinnering aan mijn doelen die ik wil gaan behalen die dag. Het staat allemaal mooi weergegeven in een duidelijk overzicht waardoor je weet wat je van jezelf verwacht.

Houd je voortgang bij

Via de app kun je iedere dag bijhouden of het lukt, mislukt of dat je een dagje overslaat. Voor mij een heel motiverend middel om iedere dag een groen rondje te kunnen zetten. Als ik in de ochtend vijf minuutjes gemediteerd heb, kijk ik er naar uit om het af te vinken.

Je kunt ook notities toevoegen. Zo kun je benoemen welke sport je gedaan hebt of waarom iets wel/niet gelukt is. Op maandag was ik niet lief voor mezelf geweest maar heb ik wel een lesje body pump gedaan. Nu ik dit type is het dinsdag en ben ik wel lief geweest voor mezelf. Ik mag vanavond het bolletje dus groen kleuren. Door al die verschillende kleuren krijg ik een heel goed overzicht over hoe goed ik bezig ben. Het werkt enorm motiverend maar is tegelijkertijd ook realistisch. Je hoeft niet iedere dag je doelen te behalen. Ik ben ook maar een mens.

Beloon jezelf

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je jezelf beloond voor de dingen die je doet. Voor ieder groen bolletje krijg je een punt. Je kunt zelf je rewards oftewel beloningen instellen en hoeveel punten je hiervoor nodig hebt. Dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid gewoontes die je bijhoud. Als je er tien bijhoud zit je sneller op 100 punten dan als je er maar twee bijhoud. Hier maak je dus zelf keuzes in.

Voor mij zijn het nu toevallig dingen die met eten te maken hebben (blijf een foodie). Maar dit kan natuurlijk ook een dagje sauna zijn, een avondje naar de bioscoop of een nieuw boek dat je al lang wilt kopen. Door beloningen in te stellen blijf je gemotiveerd en werk je naar een bepaald doel. Je beloont jezelf ook echt op iets waar je voor gewerkt hebt.

HabitHub werkt voor mij heel prettig. Ik heb nu al een week achter elkaar gemediteerd en ik merk dat het heel langzaam deel uitmaakt van mijn dag. Ik stap uit bed, drink een kop thee en ga even rustig zitten om in te checken bij mezelf. Lief zijn voor mezelf vind ik nog erg lastig maar daar heb ik zeker vertrouwen in. Hopelijk kan ik uiteindelijk aangeven dat ik bijna alle dagen lief ben voor mezelf. Ik zou zeggen geef HabitHub eens een kans en kijk wat er voor jou nog te behalen valt!

Liefs,
Eline

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Anne
  22 november 2017 at 13:28

  Ik zou het boek wel willen lezen, ben benieuwd! Dea op lijkt me heel handig en ook wel leuk om te helpen bij het inslijten van gewoontes. Ik zal het nu nog niet doen. Maar misschien in de toekomst.
  Fijne dag!

 • Reply
  Kirsten
  22 november 2017 at 15:20

  Ik kende de app nog niet. Heel goede tip dus, want ik probeer ook stelselmatig een aantal goede gewoontes in te bouwen.

Leave a Reply

Menu Title