Stappen naar een duurzamer leven

We proberen allemaal goed voor onszelf te zorgen, maar zorgen we ook goed voor de aarde? We zullen het toch echt met elkaar moeten doen. Met deze tips zet je de eerste stappen naar een duurzamer leven.

Neem je eigen tas mee

Dit klinkt zo eenvoudig, maar hoe vaak gebeurt het dat we in de winkel staan en het toch net niet past of dat je toch net zo makkelijk even een tasje koopt. Het is zo gemakkelijk om je eigen tas mee te nemen. Begin met het kopen van zo’n opvouwbare stoffen tas. Deze gooi je gewoon in je dagelijkse handtas en zo heb je altijd een tasje bij de hand! Ook als je naar de supermarkt gaat zorg je gewoon dat je een extra tas in je boodschappentas hebt zitten. Als je tas dan vol zit, heb jij nog een losse tas. Handig voor brood of groentes, zo worden ze niet geplet onder je andere boodschappen.

Geen plastic flesjes

Heel vaak kopen we onderweg nog even een flesje water. Is het niet veel handiger om altijd onze eigen fles water bij te hebben? Een Dopper is echt mijn beste vriend. Hij gaat overal met me mee naar toe en gaat ’s avonds gewoon in de vaatwasser. Bovendien voel je je heel goed als een van je vrienden geen water bij zich heeft en jij dan je Dopper in een van de mooie kleuren tevoorschijn kunt halen.

Ga naar de markt

In de supermarkt zit alles verpakt in plastic, maar als je naar de markt gaat kun je het fruit zelf uitkiezen en in je mooie boodschappentas gooien. Zo bespaar je ruimte in je tas, een overvolle prullenbak en snijwonden van die scherpe verpakkingen. Bovendien bespaar je een heleboel geld en weet je zeker waar je eten vandaan komt. Maak eens een praatje met een van de verkopers of proef iets nieuws. De markt is een heel avontuur!

Dagje zonder vlees

Nu ga ik heus niet zeggen dat je nooit meer vlees mag eten, maar laat het eens een dagje staan. Maak er groentedag van! De veehouderij heeft een grote impact op het milieu en als we allemaal kleine stapjes zetten, gaan we uiteindelijk toch in de goede richting. Roerbak je groentes met wat tomatensaus en bonen en hoppa je hebt super lekkere burrito’s! Wees een beetje creatief en je zult het vlees niet eens missen.

Heb je het echt nodig?

Mijn laatste tip om voor een duurzamer leven is vooral dat je even goed nadenkt voordat je iets koopt. Heb ik dit echt nodig? We leven in zo’n enorme consumptie maatschappij dat we alles maar gewoon in ons mandje gooien. Uiteindelijk belandt het ergens in een la en vergeten we dat we het hebben gekocht. Koop de dingen waar jij gelukkig van wordt en investeer daar ook in. Dan is het veel meer waard dan iets goedkoops van de Action.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze wereld een stukje mooier wordt en intact blijft voor de volgende generaties. Het zijn maar kleine stapjes, maar als we samen allemaal die kleine stapjes zetten, kan het toch een hele grote stap zijn.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Aleida
  29 september 2018 at 15:39

  Zeker waar dat het met kleine stapjes bij jezelf begint. Als we allemaal deze stapjes nemen, wordt de wereld zeker een stukje mooier en duurzamer.

 • Reply
  Elisa
  30 september 2018 at 09:36

  Hier doen we het al een paar jaar, ik stap wel gewoon de supermarkt in maar eet vegetarisch of veganistisch en koop alles in katoenen zakjes, zelfs het brood. Enige wat je bij verduurzamen moet doen is baby stapjes zetten, dan groei je er zo in :)

Leave a Reply

Menu Title