Mediteren in de praktijk

Mediteren is iets wat voor mijn gevoel altijd heel ongrijpbaar is. Als ik lees dat mensen soms een uur aan een stuk mediteren, denk ik alleen maar hoe dan?! Toch probeer ik er iedere keer weer wat mee te doen en langzaam verwerk ik het in mijn dag. Maar hoe maak je het dan zo praktisch? Ik deel mijn tips voor meer rust in je lijf. 

Wat is mediteren voor jou?

Dit is natuurlijk voor iedereen anders, dus zorg eerst dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je verwacht van mediteren. Is het echt een uur lang zitten/liggen met een zweverig muziekje op de achtergrond of is het misschien wel een begeleide meditatie? Vind vooral een manier die bij je past, zodat je hem ook dagelijks kan gaan toepassen. Iets forceren heeft geen zin. 

Check in met je lijf

Voor mij is meditatie een moment dat ik luister naar mijn hoofd en mijn lijf. Dat ik even de tijd neem om naar binnen te keren. Hoe voel ik me? Welke emoties komen er in me op? Wat vertelt mijn lichaam me? Hierna probeer ik los te komen van die emoties en gevoelens door gewoon even rustig door te ademen en alles te laten gaan zoals het gaat. Door dit te doen weet je veel beter wat je lichaam nodig heeft gedurende de dag. Ben je moe? Dan neem je wat meer rust. Voel je je gespannen? Zorg voor voldoende pleziermomenten! Hoe vaker je je naar binnen keert, hoe makkelijker het wordt. 

Begeleide meditatie

Als je wilt beginnen met mediteren is een begeleide meditatie ideaal om mee te starten. Je hoeft alleen maar te gaan liggen/zitten en te luisteren naar een fijne stem die je erdoorheen praat. Op internet zijn duizenden filmpjes te vinden of podcasts, maar ik vind de app Stop, breathe, think app erg fijn. Deze is gratis en heeft korte en langere meditaties erop staan die je gewoon kunt luisteren onderweg. Hierin is het misschien even zoeken naar wat je fijn vindt, maar probeer nieuwe dingen uit! Zo volgde ik laatst spontaan een power yoga les en toen deden we aan het eind een liggende meditatie waarbij alle lampen uitgingen. Dit was zo ontzettend ontspannend! Daardoor leer je weer wat je fijn vindt. 

Reflectiemomentjes tussendoor

Als je mediteren heel praktisch wilt maken, kun je het ook klein maken. Voor mij is meditatie een check-in met mijn lijf, dus probeer ik af en toe stil te staan en te reflecteren op hoe ik me voel. Dit hoeft helemaal niet lang te duren. Het kan in twee minuutjes gedaan zijn. Soms zet ik een meditatie timer en soms ga ik gewoon even zitten en doe ik mijn ogen dicht. Probeer die connectie te maken met je lichaam en je mind. Daardoor krijg je veel meer grip op hoe je reageert op situaties en zorg je extra goed voor jezelf. 

Goed doorademen

Dit is eigenlijk het makkelijkste wat je kunt doen als je even snel wilt mediteren. Stop met wat je aan het doen bent of pas het toe terwijl je bijv. in de bus zit. Sluit je ogen en leg je handen eventueel op je buik. Adem even goed door en volg je ademhaling door je lichaam. Voel dat je buik zich vult met lucht en het daarna weer door je neus verlaat. Luister naar je ademhaling en kalmeer jezelf. Heel even keer je je naar binnen en kom je tot rust. Dit kun je in zoveel situaties doen, gewoon een paar keer heel goed doorademen. Deze kleine momentjes kunnen gedurende de dag al zo’n groot verschil maken! 

Mediteren hoeft dus helemaal niet zo abstract te zijn als wij denken. Wees niet te streng voor jezelf en begin klein. Hoe vaker je deze dingen toepast gedurende je dag, hoe meer rust je zult vinden. Veel succes!

Liefs,
Eline

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Reggy
  18 september 2018 at 08:15

  Eline, wat kan jij mooi schrijven!!
  Goed uitgelegd!!
  😘

Leave a Reply

Menu Title