De kracht van 3 minuten

Drie minuten helemaal voor jezelf. Geen zorgen, geen gepieker, alleen maar jij en je lichaam. Klinkt goed toch? Gemakkelijker gezegd dan gedaan maar toch ga ik je vandaag proberen te vertellen hoe het me steeds gelukt is om minder te piekeren. Dit heeft maar met één ding te maken, namelijk mediteren. En dan geen zweverig gedoe maar 3 minuten helemaal voor jezelf. 

“Meditation is hanging out with your soul.”

Soms raken we zo verstrikt in onze eigen gedachtes dat we er in worden opgeslokt. Je kunt nergens anders meer aan denken dan dat ene ding. Ondertussen wordt het groter en groter, waardoor je het maar niet uit je hoofd krijgt. Herkenbaar? Dit was mijn probleem de afgelopen paar jaar. Ik bleef maar piekeren en ik lag soms uren wakker. Inmiddels kan ik het wat meer relativeren maar meditatie heeft me enorm geholpen.

Is dat niet super zweverig? Ja soms wel. Maar om te mediteren hoef je niet meteen een fladderjurk aan, rond te lopen in sandalen of vlechtjes in je haar te hebben. Het gaat om in verbinding staan met je lichaam, luisteren naar de signalen van je lichaam. Hoe kom je dan op die 3 minuten? Dit is voor mij lang genoeg om me te kunnen concentreren op mezelf zonder helemaal gek te worden van de drukte in mijn hoofd.

“Silence isn’t empty, it’s full of answers.”

Drie minuten om diep in te ademen, te voelen waar de stress zit, je lichaam te ontdekken en je hoofd leeg te maken. Als jij behoefte hebt aan langere sessies, wie ben ik om te zeggen dat het fout is? Ik word er dan kriegelig van. Drie minuten met alleen jezelf vind ik al akelig lang.

Het geeft me wel inzichten. Ik mediteer meestal in de ochtend nadat ik wakker word. Het laat me mijn bed opmaken om daarna in te checken bij mijn lichaam. Hoe voel ik me vandaag? Zit er spanning en zo ja, waar? Zijn het dingen waar ik grip op heb of moet ik het over me heen laten komen? Meestal maak ik het veel groter in mijn hoofd, heb ik er geen grip op dus moet ik er niet over blijven piekeren. Het komt wel.

“The goal of meditation isn’t to control your toughts, it’s to stop letting them control you.”

Ik probeer me in die 3 minuten vooral op mijn ademhaling te focussen. Diep in, diep uit. Soms tel ik mee, want helemaal stil krijg ik het toch nooit. Het tellen geeft me iets om op te focussen. Veel mensen denken dat het helemaal stil moet zijn, als een zee. Knap als jij dat kan, maar zover ben ik echt niet. Mijn hoofd is eerder een zee van gedachtes. Maar tijdens het mediteren ben ik de baas. Ik bepaal waar ik mijn aandacht op wil focussen. Die 3 minuten zijn van mij. En daar zit nu juist de kracht. Jij bent in controle over je lichaam. Jij bepaalt waar je je die dag op wilt focussen en of je de dag positief begint of niet.

Na 3 minuten gaat de gong (ik gebruik de app Stop, breathe and think). Langzaam open ik mijn ogen en voel ik de rust heel langzaam wegglippen. Klaar voor de dag, klaar om te knallen!

Liefs,
Eline

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  evelien
  18 augustus 2017 at 09:06

  Ik wil het zo graag een keer proberen, ik ga de app downloaden en morgen ochtend gelijk mee beginnen.
  Het klinkt heel erg goed!
  Liefs,
  Evelien

Leave a Reply

Menu Title