Goede voornemens of gewoon goede doelen opstellen?

We kennen het allemaal. Aan het begin van het nieuwe jaar stellen we de mooiste goede voornemens op, maar na een half jaar zijn ze als sneeuw voor de zon verdwenen. Hoe kun je dit nou voorkomen? Is het niet gewoon een kwestie van goede doelen opstellen? 

Persoonlijk vind ik goede voornemens een beetje duf. Als je iets wilt veranderen, kun je dat beter nu meteen doen, dan wachten tot het nieuwe jaar. Maar voor sommige mensen werkt het. Natuurlijk is een nieuw jaar ook wel extra fijn om opnieuw te beginnen. Een soort nieuwe start. Ik ga je laten zien hoe je je plannen opstelt en hoe je ze kunt volhouden.

Fanatiek van start

We gaan in januari altijd allemaal fanatiek van start. Probeer je motivatieredenen op te schrijven. Waarom wil je dit? Wat levert je het op? Meestal zakken we na een paar weken weer in. Pak juist dan je motivatie lijstje erbij, zodat je die fanatieke start vast kunt houden. Maak eventueel een vision board zodat je visueel maakt wat je wilt en waar je naar kunt kijken als je het even niet meer weet. Zo blijf je gemotiveerd en ga je die doelen echt wel halen!

Maanddoelen opstellen

Misschien is een van je doelen wel afvallen, sporten of een nieuwe studie kiezen. Nu zijn dit allemaal grote doelen. Mijn doel dit jaar is afstuderen, poeh. Als ik het zo opschrijf, heb ik geen idee waar ik moet beginnen. Zodra ik dit in stukjes ga breken zoals in januari beginnen met mijn nieuwe stage, in februari een onderwerp voor mijn onderzoek kiezen en in maart het begin leggen aan mijn onderzoek, klinkt het veel realistischer. Dus kies je doel en breek deze op in stukjes. Wat ga jij iedere maand of iedere week aan jouw doel doen?

Progressie bijhouden

Nu is het natuurlijk ook fijn om je voortgang bij te houden. Wat heb je nu eigenlijk iedere dag, week of maand gedaan. Zelf vind ik de app HabitHub heel erg prettig voor mijn gewoontes. Je kunt natuurlijk ook studeren of sporten toevoegen in je lijstje. Ook kan je het bijhouden in je agenda of met foto’s. Zolang het maar voor jou werkt. Zo houd ik nog steeds iedere dag een postivititeitsdagboekje bij waarin ik alle fijne momentjes van de dag opschrijf. Hierdoor houd ik bij wat voor fijne dingen ik iedere dag doe. Het is super fijn om hierop terug te kijken! Dan zie je opeens hoe veel je al bereikt en gedaan hebt.

Vier iedere overwinning

Hoe klein je overwinning ook is, vier het! Vroeger dacht ik altijd dat ik mezelf moest trakteren met eten. Maar dit kan ook een lekkere kop thee zijn, een dagje naar de spa of een filmavondje zijn. Het gaat erom dat je tijd maakt om bewust stil te staan bij je overwinning. Je mag trots zijn op jezelf. Probeer dat echt te voelen van binnen. Laat het binnenkomen.

Zo, dit waren al weer mijn tips. Hopelijk kun je nu lekker aan de slag. Verander die voornemens in goede concrete doelen, zodat je dit jaar echt gaat bereiken wat jij wilt!

Liefs,
Eline

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  evelien
  3 januari 2018 at 09:22

  Ik heb besloten dat ik dit jaar niet aan goede voornemens doe maar juist aan doelen stellen, dit kan per maand, drie maanden etc. Dit ga ik boven mijn bureau hangen en daar ook weer subdoelen mee stellen :)
  Liefs,
  Evelien

 • Reply
  Sam - singlereadytomingleblog
  3 januari 2018 at 14:04

  Ik doe ook niet echt aan voornemens. Als ik iets in mijn hoofd haal, dan wil ik dat meteen realiseren en niet pas in januari of zo. Meestal schiet het na een week of zo ook weer uit mijn hoofd, maar da’s dan weer iets anders ;-)

 • Reply
  Stella
  3 januari 2018 at 17:20

  Ik heb het inderdaad ook per maand opgedeeld voor mezelf. Bijvoorbeeld mijn ‘sportdoelen’, die heb ik alleen nog maar voor januari ‘ingevuld’. Zo kan ik kijken hoe dat gaat en of ik het wel of niet (makkelijk) volhoud, en dan kan ik het dus per maand een soort van ‘bijschaven’ (: Voelt dan gelijk een stuk minder hoog, die berg! En dat vieren, dat is ook zeker iets wat ik dan graag wil gaan doen. Bijvoorbeeld een mooi lingerie setje kopen als ik me na een aantal maanden happy voel met mijn wat strakkere lichaam! Jij succes met al je doelen ook, en een heel fijn 2018 gewenst natuurlijk! Liefs!

  • Reply
   admin
   5 januari 2018 at 13:11

   Wat een super goed idee. Zo blijven de doelen bij je passen!!

Leave a Reply

Menu Title