Een gezond leven

Een salade als lunch en een bord vol groentes als avondeten. Een paar keer in de week in de sportschool knallen op cardio apparaten en na een tijdje een paar kilo’s lichter. Je broeken beginnen losser te zitten en je bent goed bezig. Nu klinkt dit allemaal super gezond, maar wanneer leid je nu een gezond leven? Wanneer gaat dat gezonde leven het fijne en happy leven in de weg zitten?

Het onderscheid tussen gezond en ongezond wordt al snel afgeleid door dik en dun. Iemand die dikker is zal vast wel ongezonder leven dan iemand die heel dun is. Als je bij de dokter komt wordt er meteen gekeken naar je BMI en mag je eventjes op de weegschaal gaan staan. Maar wat zegt dit nu over je gezondheid? Tuurlijk is het belangrijk dat je geen honderden kilo’s weegt maar vaak wordt er dan iets heel belangrijks vergeten, de bouw van je lichaam. Ik heb nu eenmaal van mezelf bredere heupen en vollere billen. Vroeger schaamde ik me hiervoor. Ik wilde ook dunne benen hebben zoals de ‘sprietjes’. Maar betekend dit dan dat ik ongezond ben? Nee.

Gezond leven gaat om zo veel meer dan je gewicht. Het gaat erom dat je beweegt en dat je het leuk vind om te bewegen. Als je iedere week 5 keer knalt in de sportschool ben je misschien wel heel fit, maar niet erg gelukkig. Je kunt iedere dag een salade eten, maar dat wordt na een tijdje ook saai. Je lichaam heeft veel meer voedingsstoffen en energie nodig. Zeker als je goed bezig bent in de sportschool. Wees niet bang om eens extra op te scheppen of een lekker tussendoortje te nemen als je honger hebt. Dat is je lichaam die verteld dat je een beetje extra nodig hebt om te kunnen blijven knallen.

Naar mijn mening ben je gezond als je goed voor jezelf zorgt, jezelf voedt met gezonde en lekkere dingen en als je mentaal lekker in je vel zit. Dit is duizend keer belangrijker dan in een maatje S passen in de paskamer. Het gaat erom dat je lief bent voor jezelf en rust neemt als je moe bent. Niet altijd maar doorgaan en doorzetten. Niemand kan altijd maar knallen, ieder mens moet soms een stapje terug doen om op adem te komen.

Tegenwoordig zijn we zo gefixeerd op dat uiterlijke plaatje, zoals we zien op instagram. Echter vergeten we vaak dat het maar een momentopname is die zorgvuldig gepland is. Het is niet iets waarmee je jezelf moet vergelijken. Kijk naar je lichaam en wees trots op alle dingen waar het tot in staat is. Jouw reis op weg naar ‘fitheid’ is heel anders dan iemand anders. Heb jij deze week frisdrank laten staan en een extra appel gegeten? Dat is al een super mooie stap. Het hoeft niet allemaal in een keer en kleine stapjes zijn al een overwinning.

Doe vooral wat goed voor jou goed voelt. Ik voel me gezond als ik vooral natuurlijke ingrediënten gebruik zoals groente en fruit. Ik voel me gezond als ik een ochtendwandeling maak of als ik een lekker rondje heb hardgelopen. Maar ik voel me ook gezond als ik lekker op de bank kan genieten van een stukje chocola, zonder dat ik helemaal panisch ga doen over hoeveel extra calorieën dat wel kunnen zijn. Wees vooral lief en zorg goed voor je lichaam en mindset. Daar moet je het de rest van je leven mee doen.

Liefs,
Eline

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Helene
  8 januari 2018 at 08:31

  Wat een mooie tips😊

 • Reply
  R.Thijssens Oosterbosvh
  8 januari 2018 at 08:58

 • Reply
  rosita elise
  9 januari 2018 at 14:52

  Mooie tips; een balans vinden is vaak zo moeilijk, vind ik zelf ook heel erg moeilijk! <3

Leave a Reply

Menu Title