Een beetje zelfliefde

Zelfliefde is ontzettend belangrijk. Iemand anders kan wel van je houden, maar je moet ook van jezelf houden. Jij bent er altijd dus waarom zou je jezelf vullen met negatieve gedachtes? We horen lief te zijn voor onszelf, we moeten goed voor onszelf zorgen. Een beetje zelfliefde is dus helemaal niet verkeerd. 

Omarm je innerlijke bitch
Ik denk vaak genoeg, nee dat kan ik echt niet zeggen of doen. Dan ben ik echt een bitch… Ehm, nee. Deze gedachtes heb je vaak, omdat iets niet goed voelt of je iets niet wil doen. Soms durf je het niet te zeggen, want dan zal vast iedereen denken dat je een egoïstische bitch bent. Leer een beetje naar dit stemmetje te luisteren, want meestal wil je die dingen gewoon niet doen. Denk eens echt aan jezelf. Wat wil jij? Voelt het wel goed? Waarom zou je meegaan met de anderen als je hier geen zin in hebt. Ja dan ben je misschien een bitch, maar dan heb je wel helemaal voor jezelf gekozen.

Je hoeft niet perfect te zijn
Niemand is perfect toch? Er zal altijd wel iets zijn dat niet goed is, of je hebt je dag niet. Er is altijd iemand mooier of beter. Jij kan altijd nog beter, maar waarom? Kun je niet gewoon trots zijn op al die dingen die je al hebt bereikt. Of ze nu groot zijn of klein, ben er trots op. Het hoeft niet altijd nog beter, je hoeft niet altijd een tien te halen of de beste baan ever. Je bent gewoon lekker wie je bent, dat is toch veel fijner dan altijd maar te streven naar perfectie. Je houdt ook nog eens veel meer energie over. Met die energie kun je weer leuke dingen doen, in plaats van nog eens dat verslag doorlezen of nog eens een rondje gaan hardlopen.

Probeer te voelen
Mijn lieve moeder hamert hier iedere keer op als ik weer voor een lastig dilemma sta. Probeer te voelen. Meestal voel ik pas achteraf wat ik echt wilde, maar ook dit is een leermoment. Neem even een momentje voor jezelf en denk na over de keuzes die je hebt. Wil je dit? Voelt dit goed? Of wil je dit helemaal niet, maar durf je het niet te zeggen. Als jij voelt wat het beste voor jou is, dan is dit altijd een goede keus. Andere mensen zullen dit niet altijd leuk vinden, maar het zo zo belangrijk dat jij kiest voor jezelf. En lukt het nu toch niet? Dan weet je in ieder geval wat je de volgende keer wel wilt.

Neem echt tijd voor jezelf
Ik dacht altijd dat tijd voor mezelf nemen een filmpje kijken was. Maar vaak werd ik daar dan toch gespannen van of werd ik ondertussen afgeleid door mijn telefoon. Ik kwam erachter dat echt tijd voor jezelf nemen iets heel anders betekent. Het gaat erom dat je de dingen doet die jij echt fijn vind. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om in de tuin een boek te lezen of lekker te koken of in bad te gaan liggen. Ik word niet afgeleid en ik ben puur met mezelf bezig. Echt tijd nemen en weer proberen te voelen hoe ik me voel. Gestrest? Vrolijk? Waar komt dit vandaan? Even een momentje om te reflecteren en jezelf weer op te laden. Heerlijk!

Ik kan hier echt nog artikelen over vol schrijven. Hopelijk heb ik jullie een beetje geïnspireerd om wat meer van jezelf te gaan houden. We zijn allemaal ontzettend mooi, dat mogen we nooit vergeten.

Liefs,
Eline

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  19 juli 2016 at 14:15

  Wat een onwijs goede en fijne tips zeg! thanks for sharing

 • Reply
  evelien
  19 juli 2016 at 19:31

  Heel fijn artikel, van jezelf houden is zo belangrijk. Ik heb het inmiddels al een beetje door de jaren heen wel geleerd maar het blijft soms lastig. Hele handige tips! Dankjewel!

  Liefs, Evelien

 • Reply
  hilde
  19 juli 2016 at 23:10

  zulke artikelen doen iedereen even goed!

Leave a Reply

Menu Title