Het belang van rust nemen

Rust nemen, iets wat ik eigenlijk veel te weinig doe maar wat wel ontzettend belangrijk voor je is. Je merkt het als je vermoeid thuis komt, maar toch nog even iets af moet maken of nog even een rondje moet hardlopen. Aan het eind van de dag lig je gesloopt in bed en sta je na zeven uurtjes slaap weer enigszins vermoeid op. Rust nemen? Ik weet soms niet eens meer hoe ik dat moet doen, terwijl het zo ontzettend belangrijk voor je is. 

Stage, school, sporten, werken en sociaal bezig zijn. Het werd me allemaal te veel en tot nu toe schoof ik mijn vermoeidheid altijd af op andere dingen. Ik heb het gewoon druk, ik hoef me niet te vervelen, vanavond neem ik wel rust. Maar maakt dat ook maar iets uit? Eigenlijk niet. Ik ging steeds meer over mijn eigen grenzen heen tot het niet meer kon. Ik ga de schuld niet meer op anderen afschuiven, ik kan het eigenlijk alleen maar mezelf verwijten en alle omstandigheden die me tot hier geleid hebben. Ik ben op. Hierdoor heb ik dan ook de keuze gemaakt om een tijdje te stoppen met stage en echt rust te gaan nemen, want anders zit ik straks na een zwaar afstudeerjaar overspannen thuis. Geloof me, dat is wel het aller laatste wat ik zou willen.

Dus nu ga ik een poging doen om te beschrijven waarom rust nemen toch zo belangrijk is. Misschien luister ik nu een keertje naar mezelf als ik deze tips probeer op te schrijven. Ik ben nogal eigenwijs dus als ik het nu vaak genoeg opschrijf, ga ik het misschien wel een keertje echt doen.

Als je je eigen grenzen goed bewaakt kunnen andere mensen niet steeds over jouw grenzen heen gaan. Dan geef je aan wanneer het genoeg is geweest. Iets waar ik niet zo goed in ben. Soms zou ik best wat assertiever mogen zijn en zeggen dat ik ergens anders over denk. Vaak wil ik dan geen problemen veroorzaken en neem ik het maar mee naar huis, waar ik het duizend keer ga analyseren en mezelf voorneem dat ik er de volgende keer echt wel iets van ga zeggen… Ik leer nu heel langzaam dat het dus zo niet werkt en dat ik er zo ook niet gelukkiger op ga worden. Ik moet aangeven als ik iets niet wil of als ik me ergens niet prettig bij voel, dan kan ik er ook niet mee blijven rondlopen.

Wees niet zo eigenwijs als de oude ik. Inmiddels heb ik geleerd dat ik hulp mag inschakelen. Dit heb ik dan ook heel wijs gedaan en ik ga nu eens in de week naar een psycholoog toe waar ik mijn verhaal kwijt kan. Na zo’n sessie ben ik meestal erg moe maar valt er zo veel spanning van mijn schouders. Als je echt met grote dingen zit, creëer dan rust door met iemand te gaan praten. Er zal zo’n last van je schouders afvallen. Vind je het niks, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

Een goede nachtrust is ook belangrijk. Hierdoor heb je gedurende dag meer energie, een betere concentratie, minder lekkere trek en voel je je niet zo sloom. Kun je nu echt niet slapen? Neem dan rust met een lekker middagdutje, hierna kun je weer lekker aan de slag! Als ik tussendoor een uur over heb ga ik vaak nog eventjes in bed liggen. Niet te lang! Anders wil je er echt niet meer uit. Zet de timer en doe lekker eventjes je ogen dicht. Zet eventueel een muziekje op en ontspan.

Het belang van rust nemen is vooral dat je lekker in je vel zit. Als je genoeg energie hebt om de dingen te doen die je energie geven, voel je je vanzelf gelukkiger. Je doet tenslotte waar je blij van wordt. Op dit moment ga ik het dus echt even rustiger aan doen. Eventjes geen druk van stage waar ik van mezelf zo moet presteren. Over een tijdje krijg ik een hele leuke nieuwe stageplek, waarschijnlijk bij de kleuters. Een plek waar ik weer mezelf kan zijn en weer vetrouwen krijg in mezelf en als juf.

Nu is het voor mij belangrijk om rust te gaan nemen, eventjes niets moeten en vooral de dingen doen die ik wil doen. Even die innerlijke bitch en kriticus aan de kant schuiven en ruimte maken voor de lieve Eline. Die zit er wel ergens maar speelt tijdelijk verstoppertje. Ik ga die lieve Eline zoeken en ik neem jullie mee op mijn reis naar rust en een beetje meer balans. Een persoonlijke post vandaag maar wel belangrijk om met jullie te delen, zodat jullie weten wat er allemaal in mijn leven speelt en dat het niet allemaal die happy Eline is die jullie op instagram zien (waar ik wel mega veel enerige uit haal). Ik ben nu al weer 800 woorden verder en ik ga lekker op bed liggen en eventjes een boekje lezen, ook een vorm van rust nemen.

Liefs,
Eline

Photo

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Loes
  19 oktober 2017 at 08:03

  Ik ben het helemaal met je eens! Soms moet ik even bewust een stap terug zetten omdat het allemaal iets teveel word. Ik ben dus ook niet iemand die tot midden in de nacht door studeert, want mijn slaap is veel te belangrijk.

 • Reply
  Anna
  19 oktober 2017 at 09:58

  Je hebt echt zo gelijk! Ik vind het zelf ook lastig om rust te nemen, maar merk dan ook echt dat ik aan het einde van de week helemaal gesloopt ben!

 • Reply
  Stella
  19 oktober 2017 at 10:41

  Oef, zo waar allemaal. Rust nemen kan ik op zich wel (denk ik), maar dan ook echt ontspannen? No way. Ik denk dan vooral steeds “ik had nu ook dit en dit en zus en zo kunnen doen – wat ben ik eigenlijk lui nu”, etc. Ik denk dat mijn vele hoofdpijn daar ook vandaan komt; dat ik gewoon NIET kan ontspannen. Ik heb wel wat aan je artikel hoor; toch weer even een wake up call om ook rust te nemen en echt te proberen dan te ontspannen en alles even los te laten. Wat knap dat je voor jezelf ook de grens hebt aan durven geven en dat je echt even rust gaat nemen ook. Hoop dat dat je echt gaat helpen (: Liefs!

 • Reply
  Nienke
  19 oktober 2017 at 12:49

  Super artikel, het is inderdaad erg belangrijk. Maar er word vaak (te) veel van ons verwacht, waardoor we ons te snel voorbij lopen. Zo jammer!

 • Reply
  Kirsten
  20 oktober 2017 at 15:28

  Die innerlijke bitch en criticus, ik worstel er ook zo mee… Heel veel succes met je zoektocht naar de lieve Eline en bedankt om dit dappere en inspirerende artikel te delen.

  • Reply
   admin
   21 oktober 2017 at 18:28

   Ah dankjewel! Dit doet me zo veel goeds

 • Reply
  Suzanne
  20 oktober 2017 at 19:14

  Heel belangrijk! Ik merk dat het deze week ook bijna niet is gebeurd bij mij en dat ik nu de negatieve gevolgen ervaar!

Leave a Reply

Menu Title