Beginner’s guide voor vegetariërs en flexitariërs

Inmiddels eet ik al bijna een jaar vegetarisch of misschien ben ik na al die tijd ietsje meer een flexitariër geworden. Nu de nieuwe voornemens zijn gemaakt leek het me misschien wel leuk om een beginner’s guide voor vegetariërs of flexitariërs te maken. Zo maken we samen de wereld een stukje mooier en zorgen we er goed voor. Koken zonder vlees kan ook ontzettend leuk zijn! 

Waarom geen vlees meer?

Om een stok achter de deur te hebben voor jezelf is het prettig om de reden op te schrijven. Waarom wil je geen of minder vlees meer eten? Mijn reden vind je in deze twee artikelen terug (1 maand3 maanden). Het komt er vooral op neer dat ik me veel beter voelde toen ik geen vlees meer at. Ik voelde me rustiger en kon lekker aan de slag met nieuwe recepten. Ik miste het ‘echte’ vlees niet meer. Zorg dat voor jou de reden duidelijk is en kijk hier iedere dag even naar. Zo weet je waarom je het doet!

Zoek naar simpele vervangers

In het begin vond ik het fijn om mijn gewone maaltijden te blijven eten maar dan met een lekkere vervangers. Let wel op, lang niet alle vleesvervangers zijn even lekker. Sommige vega balletjes smaken super vies of zijn heel droog. Het is even zoeken, maar de vleesvervangers van Vivera vind ik erg lekker. Maar ook de Javaanse schijf van de Jumbo is erg lekker en vrijwel alle tomaat-mozzarella burgers! Oh en natuurlijk de veggie saté van Mora, een van mijn favorieten!!

Één nieuw recept per week

Als je een beetje een ritme hebt gevonden in je vertrouwde gerechten, ga dan eens aan de slag met nieuwe. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet altijd het avondeten te zijn. Probeer een lekkere smoothie als ontbijt of maak je eigen hummus i.p.v. kipfilet op brood. Ga aan de slag met een van de vele falafel recepten of maak je eigen vegetarische balletjes. Natuurlijk kun je ook een lekkere linzensoep maken of een burrito met kidneybonen. Er is zo veel te vinden wat gewoon vegetarisch is!

Maak een weekschema

Als je ’s avonds nog moet bedenken wat je wilt gaan eten, val je misschien toch snel terug op je oude gewoontes. Plan dus van te voren wat je die week gaat eten. Dit ook een tip als je gewoon vlees eet! Zo kun je groentes meerdere dagen gebruiken of maak je in een keer een grote falafel waar je in het weekend ook nog van kan genieten. Je bespaart geld en je wordt niet meer verleid om allerlei andere dingen te kopen. Datgene wat op je lijstje staat neem je mee en de rest heb je niet nodig! Inspiratie nodig? Ik gaf je een kijkje in mijn koelkast en hield een weekmenu bij!

Houd het leuk

Zorg er vooral voor dat het leuk is om te doen. Houd een vegetarische avond met je vriend en kook samen. Of ga lekker aan de slag met vriendinnen. Zo daag je elkaar op een leuke manier uit om anders te denken en kun je meteen allerlei recepten uitwisselen. Het geeft niet als het de eerste keer niet lukt. Ook al laat je een dag een keer je vlees staan, dat maakt al een heel klein verschil. Succesvol word je door allemaal kleine stapjes!

Liefs,
Eline

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Loes
  10 januari 2018 at 08:12

  Ik eet nu al weer bijna een jaar zo’n 5 dagen in de week geen vlees meer en het bevalt me zo goed. Ik kan me ook helemaal vinden in deze tips!

 • Reply
  Rianne
  10 januari 2018 at 18:34

  Ik heb een paar keer geprobeerd vegetariër te worden maar ik vond het na een paar maanden toch altijd weer te moeilijk worden. Voor een echte carnivoor als ik misschien toch maar een keer flextariër proberen ;)

Leave a Reply

Menu Title